Banken willen dat de politiek stopt met het opleggen van nog meer regels en eisen aan de sector. Tegelijk pleiten ze voor méér regulering als concurrerente initiatieven zoals bedrijfsinanciering via crowdfunding groter worden. 

,,Begrijp ons niet verkeerd. De regelgeving en extra kapitaalseisen die de laatste jaren zijn ingevoerd, zijn goed”, zei SNS-topman Maurice Oostendorp woensdag. Hij vreest alleen dat nieuwe aanvullende eisen die nog in de maak zijn, voor extra kosten kunnen zorgen bij het aanbieden van financiële producten met een laag risicoprofiel. Het gaat dan bijvoorbeeld om hypotheken of mkb-leningen.

‘Banken zijn verder dan mensen denken’

Bankenkoepel NVB organiseerde woensdag een persbijeenkomst om er nogmaals op te wijzen dat er sinds het uitbreken van de crisis in 2008 veel is veranderd in de sector. Zo zijn de buffers flink verhoogd en bestaat er nu een bankierseed. Banken zijn in het doorvoeren van verbeteringen veel verder dan veel mensen denken, was de boodschap.

NVB-voorzitter Chris Buijink erkende dat er nog stappen gezet moeten worden. Maar het verder herstellen van het vertrouwen is in de ogen van de branche niet een kwestie van meer regels.

Regels voor crowdfunding nodig

ING-topman Ralph Hamers, merkte op dat er tegenwoordig ook veel ‘schaduwinstellingen’ actief zijn. Dit zijn bijvoorbeeld crowdfunding-initiatieven of hedgefondsen. Ze concurreren in zekere opzichten met banken, maar zijn nog aan minder regels gebonden.

MKB-Bedrijven kunnen bijvoorbeeld ook via crowdfundingplatforms financiering krijgen. Voor kleinere bedrijven kan dat een uitkomst zijn, als banken geen leningen willen verstrekken. Maar ING-topman Hamers uitte bij de persbijeenkomst wel zijn bedenkingen, aldus Het Financieele Dagblad. "Als dat groot wordt, dan komt er druk in de samenleving om dat te reguleren. (...). Het is gewoon een herverdeling van risico, dat deels een spel is met de schaduwbanken."

De ING-topman staat overigens niet volstrekt negatief tegenover de nieuwe initiatieven. De bank wil best samenwerken met zogenoemde FinTech startups die nieuwe technologie ontwikkelen en bemiddelen tussen beleggers en bedrijven die geld nodig hebben. Punt van discussie is wat betreft Hamers hoe ver de zorgplicht van banken gaat bij samenwerkingsverbanden, meldde het FD.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl